Gietdekvloeren

Cementgebonden gietdekvloeren:
Een cementgebonden gietdekvloer is een dekvloer die is uitgevoerd (gegoten) met een zeer vloeibare mortel.

Egalisatielaag:
Een dunne, meestal 3 tot 4 mm en maximaal 20 mm dikke, niet-constructieve bouwlaag die hechtend op de ondergrond is aangebracht met als doel:

  • De ruwheid van het oppervlak te verminderen;
  • De plaatselijke vlakheid te verbeteren;
  • De oppervlaktekwaliteit te verbeteren;
  • Te vermijden dat de dekvloer gaat verzanden (loskomen grovere delen).

Gietvloer:
Gietvloer is een verzamelnaam voor alle dekvloeren, egalisatielagen en industriële eindafwerkingen die uitgevoerd zijn (al dan niet gegoten) met zeer vloeibare materialen.

De titel ‘Gietvloer’ is dus wel herkenbaar maar is hier foutief gekozen. Gietdekvloer is op zijn plaats en daar willen we het over hebben!

Cementgebonden gietdekvloeren worden gegoten met een zeer vloeibare, zelfverdichtende mortel.
Er bestaat een overgangsgebied tussen de egalisaties en de gietdekvloeren, maar het belangrijkste verschil tussen een egalisatie en een dekvloer is de dikte: een egalisatie heeft een egaliserende functie en is derhalve altijd zo dun mogelijk, terwijl een dekvloer
een bouwkundige functie heeft en gekenmerkt wordt door dikkere lagen.

De vloeibaarheid en het zelfverdichtend karakter van de gietmortel maken het mogelijk om met deze mortels een goede sterkte te bereiken, zonder intensieve handmatige verdichting. Door deze manier van verwerken en verdichten heeft de vloer op elke plaats dezelfde sterkte (continue kwaliteit over het hele vloerveld). En de uiteindelijke vlakheid maakt het gebruik van egalisatiemortels overbodig.

(Productie) Snelheid
De verwerkbaarheid en verpompbaarheid van gietmortels in combinatie met een speciaal daarvoor ontwikkelde pomp-truck leiden tot een veel hogere productie (in m2 vloeroppervlak/dag) dan bij het handmatig aanbrengen van een cementdekvloer. Dit is zeer relevant voor de bouwsnelheid.

De mortel wordt als poeder in bigbags meegenomen in de truck en pas op de bouwplaats met water gemengd. De truck heeft een 3-ledige functie: hij is transporteur, menger en pomp in een. Dat scheelt ruimte, tijd en afstemming en dat zijn niet te onderschatten voordelen. En afval…. Want bij vertrek neemt de truck gelijk alle verpakkingsmaterialen en niet verwerkte mortel weer mee!

Daarnaast zijn gietvloermotels ook nog eens snelverhardend. Dit spaart dus gigantisch in wachttijden voor een volgende bewerking. ’s-Morgens de vloer erin gieten, binnen 2a4 uur beloopbaar en dan de volgende ochtend gelijk starten met bijvoorbeeld het tegelwerk is zonder meer mogelijk. Een goede rekenaar ziet zo dat deze voordelen zwaar door kunnen wegen.

Afschot gieten is nu ook mogelijk!

Wat voorheen onmogelijk was geacht is nu de werkelijkheid!

Door middel van onze eigen zelf ontwikkelde afschotmal is het nu mogelijk om ergonomische manier vloeren op afschot te gieten! In sanitaire ruimtes I.p.v. traditioneel smeren. Meer over dit unieke systeem kunt u lezen elders op deze website. 

Zelfnivellerend

Door het zelfnivellerende karakter van cementgebonden gietdekvloer mortels wordt een hoge vlakheid bereikt zonder intensieve nabewerking. Door gebruik van onze hoog vloeibare gietdekvloer mortels kunnen extreem goede vlakheden worden bereikt.

Vochtongevoelig
Na uitharden zijn cementgebonden gietdekvloeren niet gevoelig voor vocht, dus gebruik in natte ruimten en vochtige omstandigheden behoort zeker tot de mogelijkheden.

Warmtegeleidend
Het zelfverdichtende karakter van de gietmortel levert na uitharding een compacte structuur op die daardoor voor een goede omsluiting van buizen zorgt wat weer een hoger rendement zal opleveren als er bijvoorbeeld vloerverwarming is toegepast.

Hoe dun kan een dekvloer zijn?
Zo komt het nog regelmatig voor dat hechtende dekvloeren zonder leidingen in een laagdikte van 50 mm worden voorgeschreven en aangebracht, terwijl dezelfde functionaliteit ook verkregen kan worden met een cementgebonden gietvloer van 10 tot 20 mm laagdikte.

De voordelen van een dunnere dekvloer zijn:

  • Er is minder bouwvocht in het gebouw;
  • Een snellere droging en verharding (de vloer kan eerder worden afgewerkt met dampdichte vloerbekleding);
  • Er is meer vrije hoogte beschikbaar.
  • Grondstoffen reductie dus Co2 verlagend.